Organizare botez

Naşii de botez

Naşii sunt părinţii spirituali ai copilului. Înainte de slujba la biserică ei trebuie să se spovedească şi să se împartaşească pentru a fi curaţi în faţa lui Dumnezeu. Atunci când pleacă de acasă, naşii vor lua de la parinţi "un păgân şi vor aduce un creştin". Acest lucru se repetă de trei ori şi abia a treia oară copilul va fi dat naşilor de catre părinţi.

Lumânarea de botez

Lumânarea simbolizează lumina ce se aduce în sufletul celui botezat. Obiceiul spune ca lumânarea să fie împodobită dar nu oricum. Florile să fie din crin alb, buchetul să aibă frunze de ferigă pentru a avea copilul spor, sa aibă brăduţ pentru a fi un copil sănătos, sa aibă floricele din "floarea miresei" pentru a-i fi dezlegate cununiile, şi o panglică, nici prea lungă, nici prea scurtă, pentru a nu se căsători nici prea devreme nici prea târziu.

Trusoul

După botez, copilul va fi îmbrăcat cu haine noi în intregime de la naşi. Totul, din cap până în picioare, va fi nou. Pânza de botez trebuie să fie albă, netivită, de o lungime fixă de trei metri. Trei este un număr care se repeta şi reprezintă Sfânta Treime, cele trei zile petrecute de Isus în mormânt, copilul este scufundat de trei ori în apa de botez, iar preotul va aprinde un sfeşnic cu trei lumânări în timpul slujbei de botez. Nu trebuie să lipsească vinul pentru Împartaşanie, uleiul pentru mir şi cruciuliţa de botez, obligatoriu din argint. Copilului botezat i se dă o cruciuliţă sfinţită pentru a fi purtată pe piept, semn al mântuirii şi arma de biruinţă asupra diavolului.

Scăldatul după botez

A doua zi după botez se face "scăldatul copilului". Acest obicei se face de catre naşa şi mamă împreuna cu multe femei. Această baie este foarte importantă pentru copil fiind plină de semnificaţie. Baia se face la răsăritul soarelul iar în apă se adaugă flori - să fie frumos, bani - să fie bogat, apă sfinţită - să fie copilul curat ca aceasta, ou - sa fie copilul sănătos, pietre - să fie puternic, seminţe - să fie norocos, miere - să-i fie viaţa dulce, grâu - să fie cinstit, picătură din lumanarea de la botez. După scăldat, apa se aruncă la rădăcina unui copac roditor, peste flori sau într-o apă curgătoare.